Από Nastrogher
Ο περιβόητος νόμος προβλέπει τα ακόλουθα:
- Σύσταση εταιρείας-ταμείου μορφής Α.Ε. με αποκλειστικό σκοπό την "αξιοποίηση" των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή όλα τα χρήματα πάνε στους δανειστές (Άρθρο 1 - παρ.2)
- Η διάρκεια λειτουργίας του ταμείου είναι ουσιαστικά απεριόριστη (Άρθρο 1 - παρ.6)
- Στο ταμείο μεταβιβάζονται ό,τι είναι δημόσιο υλικό και άυλο, όπως δικαιώματα χρήσης, λειτουργίας, αποθεματικά κ.α. (Άρθρο 2 - παρ. 4).
- Συνδυάζοντας τις παρ.5 & 7 του Άρθρου 2, προκύπτει ότι το ταμείο παίρνει όλα τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αλλά το δημόσιο συνεχίζει να βαρύνεται με τα έξοδα και τις δαπάνες λειτουργίας. Δηλαδή, πχ, το ταμείο παίρνει τη ΔΕΗ, δίνει όλα τα έσοδα (από λογαριασμούς και ό,τι άλλο) στους δανειστές και όλο το κόστος λειτουργίας της ΔΕΗ παραμένει στο κράτος, το οποίο έτσι αυξάνει το χρέος του, που θα πρέπει να πληρώνεται από το ταμείο.
- Αν υπάρχει μισθωτής σε ακίνητο του Δημοσίου, το ταμείο τον πετάει έξω κατά παρέκλιση κάθε άλλης διάταξης (Άρθρο 2 - παρ.9). Δηλαδή αν κάποιος έχει νοικιάσει ένα ερείπιο του Δημοσίου και δώσει πχ. 1εκ ευρώ για να το ανακαινίσει, το διώχνουν με αποζημίωση 2 ενοίκια.
- Οι εταιρείες που περιέρχονται στο ταμείο απαλλάσσονται από κάθε φόρο (Άρθρο 2 - παρ.11). Δηλαδή παίρνει την εταιρεία το ταμείο, τα έσοδα τα δίνει στους δανειστές χωρίς να πληρώνει τον παραμικρό φόρο και τα έξοδα τα πληρώνει το κράτος (υπενθυμίζω Άρθρο 2 - παρ.5 & 7).
- Οι αποφάσεις του ταμείου λαμβάνονται από επταμελές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων (Άρθρο 4 - παρ.1). Τα τρία μέλη υπάγονται (Άρθρο 3 - παρ.11) από τα μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκή επιτροπή. Τα 3/7 είναι μειοψηφία, αλλά στην Ελλάδα ποτέ δεν συμφωνούμε μεταξύ μας. Συνεπώς από τους 4/7, αν δεν είναι ομόφωνοι (δεν μιλάω για δοσίλογους, απλά για διαφωνία) θα γίνεται αυτό που λέει η τρόικα.
- Το ταμείο θα μπορεί να εκδώσει ομόλογα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Άρθρο 5 - παρ.3)
- Και κάτι λίγο περίπλοκο. Συνδυάζοντας τις παρ.3 & 4 του άρθρου 5, δίνεται η δυνατότητα στο ταμείο να εκδώσει ομόλογα και να επαναγοράσει παλαιότερα ομόλογα σε χαμηλότερη τιμή. Εκ των υστέρων φυσικά το ποσό που θα απαιτηθεί να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι τα ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ταμείο στην κανονική τιμή. Δηλαδή, στερείται η δυνατότητα από το Ελληνικό Δημόσιο (που την έχουν όλοι οι άλλοι) να αγοράσει από την δευτερογεννή αγορά το δικό του χρέος σε χαμηλότερη τιμή (όπως έκανε η ΕΚΤ). Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσουμε και το παλαιό και το νέο χρέος, αφού τα ομόλογα εκδώθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
- Το ταμείο θα μπορεί να τροποποιεί κατά το δοκούν τα καταστατικά των εταιρειών που παίρνει στην κατοχή του (Άρθρο 9 - παρ. 1).
- Ως δημόσια ακίνητα νοούνται και τα ακίνητα των δήμων (Άρθρο 10 - παρ.1)
- Οι συντελεστές δόμησης για εκτός σχεδίου ακίνητα είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που προβλέπονται (Άρθρο 11 - παρ.4 Γ1). Αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους παρακείμενους επιχειρηματίες.
- Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας (Άρθρο 14)
- Δεν βλέπω πουθενά να εξαιρούνται τα σχολεία και τα νοσοκομεία, όπως εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι (Άρθρο 11 - παρ.3). Δεν ξέρω αν θα μπορούν να ιδιωτικοποιήσουν τα σχολεία (κόστος +8χιλ για κάθε παιδί) και τα νοσοκομεία, όπου σε συνδυασμό με το Άρθρο 9, παρ.1 θα μπορούν να τροποποιήσουν το καταστατικό και να μην δέχονται το ΕΣΥ, αλλά και να μην συμβάλλονται με τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Απ' όσα διαβάζω, θα μπορούν.
Φοβάμαι, δεν ελπίζω, δεν είμαι ελεύθερος...